Za energetiku 1,5 milion

Bez autora
Jun 09 2010

Za razvoj i reformu sektora energetike Crne Gore i liberalizaciju tog tržišta do kraja jula naredne godine biće utrošeno 1,5 miliona eura. Projekt, koji je počeo u februaru, imaće za cilj jačanje kapaciteta glavnih učesnika na tržištu električne energije, poboljšanje funkcionalnosti operatora prenosnog sistema i tržišta, kao i razvoj statistike energetske efikasnosti. Crna Gora mora do 2012. godine da dokaže da je ostvarila energetske uštede. Projekt, koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2007, obuhvatiće i desetogodišnji Plan razvoja prenosnog sistema i investicionog plana do 2025. godine. Projekt se realizuje u tri segmenta - Sektoru za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, Regulatornoj agenciji za energetiku i Prenosu, a imaće 12 zadataka. Projekt realizuje konzorcijum konsultantskih firmi Eksergija, Kantor i Merkados. Cilj je da, uz tehničku pomoć eksperata konzorcijuma, svi subjekti počnu da sprovode novu regulativu, ali i da se usvoje podzakonski akti koji su predviđeni zakonima o energetici i energetskoj efikasnosti.

Za energetiku 1,5 milionZa razvoj i reformu sektora energetike Crne Gore i liberalizaciju tog tržišta do kraja jula naredne godine biće utrošeno 1,5 miliona eura, saopšteno je na prezentaciji projekta Tehnička pomoć za implementaciju Sporazuma o energetskoj zajednici.

Vođa projektnog tima Jorgos Georgokostas rekao je da će projekt, koji je počeo u februaru, imati za cilj jačanje kapaciteta glavnih učesnika na tržištu električne energije, poboljšanje funkcionalnosti operatora prenosnog sistema i tržišta, kao i razvoj statistike energetske efikasnosti. „Crna Gora mora do 2012. godine da dokaže da je ostvarila energetske uštede", kazao je Georgokostas.

On je naveo da će projekt, koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2007, obuhvatiti i desetogodišnji Plan razvoja prenosnog sistema i investicionog plana do 2025. godine. „Projekt se realizuje u tri segmenta - Sektoru za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, Regulatornoj agenciji za energetiku i Prenosu, a imaće 12 zadataka", objasnio je Georgokostas.

Projekt realizuje konzorcijum konsultantskih firmi Eksergija, Kantor i Merkados.

Ministar ekonomije Branko Vujović saopštio je da je cilj da, uz tehničku pomoć eksperata konzorcijuma, svi subjekti počnu da sprovode novu regulativu, ali i da se usvoje podzakonski akti koji su predviđeni zakonima o energetici i energetskoj efikasnosti.

Šef Operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nikola Bertolini ocijenio je da su ovakvi grantovi vrsta katalizatora za veće investicije koje Crna Gora dobija od međunarodnih finansijskih institucija. „Crnoj Gori će predstojati dosta posla u sprovođenju mjera iz trećeg energetskog pakta Unije, koji je u toj oblasti uspostavio još veće ciljeve", rekao je Bertolini.

Sporazum o formiranju energetske zajednice Crna Gora je potpisala 2005. godine, a glavni cilj tog dokumenta je uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije i gasa i njegova integracija u evropsko, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, korišćenje obnovljivih izvora i podsticanje tržišne koknkurencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik